10 dingen die ik had willen weten voordat ik uit de kast kwam

Marjolein op Kreta

Sta jij op het punt om uit de kast te komen? Maar maak je jezelf al een tijd gek met allerlei gedachten? Of ben je al uit de kast en herken je deze dingen misschien? Voordat ik uit de kast kwam, wist ik niet wat me te wachten stond en maakte ik me ontzettend druk om (uiteindelijk) niets. Daarom deel ik vandaag 10 dingen die ik had willen weten voordat ik uit de kast kwam.

1 – Het uit de kast komen is minder erg dan gedacht

Uiteraard zijn er gevallen waarbij dit absoluut niet van toepassing is, maar in de meeste gevallen maak je je veel te druk om niets. Zo ook ik! Ik heb me heel druk gemaakt om de reacties van anderen, mijn ouders, vrienden en familie. In mijn gedachten was ik al 3x onterfd… maar achteraf blijkt dat ik mijzelf gek heb gemaakt om niets. Ik heb namelijk géén enkele negatieve reactie gehad, maar alleen maar positieve!

2 – De meeste mensen denken dat je vriendin gewoon een vriendin is

De meeste mensen gaan er vanuit dat jij en je vriendin ‘gewone’ vriendinnen zijn. “Aahw wat leuk twee vriendinnen op vakantie! Waarvan kennen jullie elkaar?” Wen er maar aan dat je in vrijwel elke situatie uit zal moeten leggen dat die vriendin meer is dan gewoon een vriendin. Je kunt het natuurlijk ook gewoon laten als je er geen zin in hebt. Doen wij ook wel eens.

3 – Men vindt het allemaal reuze interessant

Ondanks mijn vermoeden wist ik niet dat mensen het echt zó interessant vinden. Op werk, in je vriendenkring, familie en vage kennissen… iedereen zit wel met bepaalde vragen die ze heel graag beantwoord willen hebben: “Wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?” en “Stel jullie gaan trouwen, wie vraagt dan wie?”

4 – Er gaat een wereld voor je open

Wanneer je uit de kast bent, gaat er een wereld voor je open. Je kunt voor je gevoel nu compleet jezelf zijn en dat is een heerlijk gevoel. Je straalt meer zelfvertrouwen uit, glundert meer en bent gelukkiger dan ooit (ik tenminste wel).

5 – Je blijft uit de kast komen

Tsja, als jij denkt dat je het met één keer uit de kast komen hebt gehad… dan heb je het mis. Die eerste keer is dan wel de allergrootste drempel, maar je blijft je hele leven uit de kast komen. Men gaat er nou eenmaal van uit dat je op het andere geslacht valt, dus als ze vragen naar je vriend… dan kom je feitelijk gezien weer uit de kast.

6 – Daten wordt ineens een stuk gemakkelijker

Eenmaal uit de kast is het daten een stuk makkelijker. Je kunt nu een profiel aanmaken op Tinder zonder bang te hoeven zijn dat iemand erachter komt dat jij je Tinder profiel ingesteld hebt op hetzelfde geslacht. En heb je er wel eens over nagedacht dat jouw beste vriendin, collega of neef misschien wel iemand kent die bij je past?

7 – Je behoort al gauw tot one of the guys

Praten je mannelijke collega’s of vrienden over vrouwen? Dan word je gegarandeerd bij het gesprek betrokken of je nou wil of niet. Omdat jij het belangrijkste ding gemeen hebt met de mannen, behoor je nou eenmaal tot one of the guys en wordt er met regelmaat om jouw mening gevraagd als het om vrouwen gaat. En geloof me, dat kan tot hilarische gesprekken leiden.

8 – Mensen geloven je niet meteen

Ben je net zoals ik een vrouwelijke lesbienne? Dan geloven veel mensen je niet meteen zodra je zegt dat je op vrouwen valt. Mensen verwachten nou eenmaal een stereotype lesbienne. Na drie keer serieus zeggen dat je geen grapje maakt, geloven ze je vaak wel. Maar de eerste reactie is vaak: nee… dat had ik echt niet aan zien komen!

9 – Opmerkingen door mannen

Ok het zijn er niet veel, maar er zitten vast wel een aantal mannen in je kennissenkring die graag met je dollen. Of jij dit ook als dollen beschouwt is een tweede. Zo had ik een collega die altijd maar riep en vroeg: “Hoe kan ik je van gedachten doen veranderen?” en “Over 5 jaar zijn Marjolein en ik getrouwd en hebben we kinderen.” Mega irritant…

10 – Het leven wordt een feestje

Als je de stap eenmaal gezet hebt en uit de kast bent is het leven een feestje. Je kan helemaal jezelf zijn, er met iedereen open over praten, op zoek gaan naar een leuke relatie en als je die hebt gevonden (net zoals ik in Aruba), ben je zo zo blij dat je toentertijd de stap hebt gezet. Wedden dat je achteraf zegt: het was het allemaal meer dan waard!

Waar was jij – in positieve zin – verrast over toen je eenmaal uit de kast was?

Volg:
Marjolein Egbers

De drijvende kracht achter Seeitasajourney.nl, dat is Marjolein. Haar creativiteit uit ze voornamelijk in woorden en fotografie. Schrijven is dan ook echt haar ding. Zo werkt ze als online content marketeer en heeft ze drie jaar lang haar eigen blog gehad.

Find me on: Web

1 Reactie

  1. 19 maart 2018 / 12:28

    Het is verbazingwekkend wat voor belachelijke en respectloze reacties je krijgt als je uit de kast komt. Je bent lesbisch. Hoezo moeten mensen dan een ‘mannetje’ en ‘vrouwtje’ in een relatie zien? Of die irritante opmerkingen dat mannen je wel even kunnen ‘genezen’. Pfff…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?