5 tips om rust te creëren in je hoofd

Je zal het misschien wel herkennen, je zit op de bank en er schieten 100 duizend gedachten door je hoofd. Gek word je er van, al die onrust! Je wilt gewoon lekker ontspannen. Gewoon….. lekker… ontspannen!! Maar hoe doe je dat?

Ik had en heb regelmatig last van een vol en druk hoofd. Mijn hoofd leek langzamerhand steeds vaker met mij aan de haal te gaan. Dan wilde ik gewoon lekker ontspannen, maar daar kwamen ze weer. Alle gedachten van dingen die ik nog moest doen, of die ik nog wilde doen. Aargh, vermoeiend, hoe kom je hier van af???!

De laatste maanden ben ik naar dat antwoord opzoek gegaan. Onderstaande tips werken bij mij het beste, ik deel ze graag met je in de hoop dat ze bij jou ook zullen werken!

Mocht je bijvoorbeeld onder de douche staan, op de bank zitten, in bed liggen of gewoon ergens staan wachten en weer gek worden van alle gedachten en ideeën die opborrelen. Probeer dan eens:

Tip 1: Terug te denken aan een moment waarin je heel relaxt en ontspannen was

Denk terug aan een moment waarop je voor je gevoel ontspannen was en je van het moment zelf kon genieten. Dat kan een mooie zonsondergang zijn, een vakantiemoment, een saunabezoek, of iets totaal anders. Sluit je ogen en denk terug aan dat moment waarop jij echt helemaal ontspannen was en probeer je weer te voelen zoals toen. Hoe je lichaam voelde, wat je dacht, wat je zag en hoe je ademde. Hoe beter jij terug probeert te gaan naar dat moment, hoe relaxter je wordt en hoe meer je onrustige gedachten afnemen.

Ik denk vaak terug aan mijn duikavonturen op Aruba. Daarbij moest ik heel rustig blijven zodat ik minder zuurstof gebruikte en dus langer kon duiken. Ook genoot ik altijd van mijn duiken door alle dingen die ik onder water zag.

Tip 2: Schrijf op wat je onrustig maakt

Probeer alles op te schrijven wat in je hoofd zit. Waar je aan denkt, waar je mee zit, wat je angsten zijn, waar je tegen op ziet, wat je graag zou willen, waar je frustraties van krijgt. Zoveel mogelijk, schrijven, schrijven, schrijven! Onderstaand dagboek kan je daar goed bij helpen! Voor maar €2,- kan je dit leuke dagboek bij de Hema kopen!

Daarna ga je kijken welke dingen daarvan belangrijk zijn. Streep dingen weg die toch niet zo belangrijk zijn en maak dan 2 lijstjes van de andere dingen. Lijstje 1: dit wil ik graag deze week oppakken en lijstje 2: dit kan ook later, maar wil ik wel graag doen.

Op die manier kun je jouw gedachten wat meer rangschikken. Hierdoor voel je meer grip op deze gedachten i.p.v. dat ze met jou aan de haal gaan.

Tip 3: Ga buiten wandelen en probeer de omgeving in je op te nemen

Doordat je naar buiten gaat ben je letterlijk in een andere omgeving. Door de omgeving, de natuur en alle andere gebeurtenissen goed in je op te nemen zal je hoofd zich vullen met andere gedachten dan alle dingen waar je zojuist nog aan dacht. Je dwingt je hoofd aan andere dingen te denken.

Tip 4: Ga ontspanningsoefeningen doen

Zoek op YouTube naar filmpjes met ontspanningsoefeningen. Het zal in het begin een beetje zweverig zijn en misschien wat ongemakkelijk, maar als je eenmaal bezig bent en je jezelf hebt overgegeven aan het moment van ontspannen, zal je je zien dat het best fijn is. Ook zijn er genoeg apps met oefeningen te vinden.

Tip 5: Zoek een hobby waar je lekker in opgaat en waar je rustig van wordt

Door een moment voor jezelf te creëren word je ook een stukje rustiger. Even wat tijd voor jezelf en iets doen waar je lekker in op kan gaan. Dit kan voor iedereen iets anders zijn. Ik merk dat ik rustig word van creatieve dingen, zoals het maken van kaartjes met hand-lettering. Deze verstuur ik natuurlijk ook waardoor ik iemand anders ook weer blij maak! Super leuk!

Ik ben ben benieuwd wat jouw hobby is!

Ook hoop ik dat je iets aan deze tips zult hebben, laat je het me weten welke tip jou heeft geholpen en welke hobby jij hebt?

Volg:
Ayla van den Akker

Ambitieus, humoristisch, een keiharde werker en recht voor zijn raap, dat is Ayla. Ze heeft altijd haar zaken op orde en is goed in het verwoorden van haar gedachten. Deze levensgenieter vindt het dan ook super leuk om artikelen te schrijven voor Seeitasajourney.nl.

Find me on: Web | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?