5 tips voor het oriënteren op een koopwoning

koopwoning

Tegenwoordig lijkt het kopen van een huis bijna vanzelfsprekender te zijn dan het huren van een huis. Mensen kopen huizen alsof het niks is. Toch komt er een hoop op je af als je aan het overwegen bent een huis te kopen en is het soms lastig te overzien waar je nou het beste kan beginnen. In deze blog lees je 5 tips waarmee je jezelf alvast kan oriënteren op een koopwoning.

Wensenlijst maken

Tip 1: Maak een wensenlijstje op volgorde van belangrijkheid van je wensen. Zo weet je echt goed wat je wilt en waar je prioriteiten liggen. Dit soort dingen bedenken als je eigenlijk al verliefd aan t worden bent op dat ene leuke huisje werkt vaak niet zo goed. Natuurlijk zal je dit lijstje gaande weg bijschaven, aanvullen en veranderen, maar zo heb je goed voor ogen wat je echt zoekt in je huis.

Kijk wat je maximaal kunt lenen

Tip 2: Ga opzoek naar een goede hypotheekadviseur om te kijken wat je kunt lenen, het is namelijk best handig om te weten wat je kunt lenen met jouw inkomsten. Ook hoor je welke maandelijkse vaste lasten daarbij horen. Het is natuurlijk wel zo dat als je een bepaald bedrag kunt lenen het niet wil zeggen dat je het moet willen. Reken uit hoeveel je maandelijks wilt en kunt missen aan je hypotheek. Als je lekker wilt genieten van het leven en er stevig op los reist zijn vaste hoge maandlasten niet echt ideaal.

Online huizen bekijken

Tip 3: Ga opzoek naar woningen die aan jouw wensen voldoen en die je kunt betalen. Door online te zoeken en te vergelijken zie je wat je kunt en mag verwachten voor jouw geplande budget. Dit is dan ook gelijk het moment waarop je je wensenlijstje of financiële plaatje misschien moet aanpassen. Soms moet je keuzes maken in de dingen die je graag wilt. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je realistisch bent en goed nadenkt over de toekomst. Een huis koop je natuurlijk niet om er volgend jaar weer uit te zijn. Vraag jezelf af welke dingen er mogelijk kunnen veranderen in de komende 5-10 jaar en welke invloed dat kan heb op je inkomen of woonsituatie.

Geld inleggen

Tip 4: Kijk hoeveel eigen geld je kunt inleggen en of dit voldoende is voor het kopen van jouw droomwoning. Heb je niet genoeg? Kijk of er iemand in de familie is die jou kan helpen. Sta er ook bij stil dat je een deel terug kunt vragen via de belastingdienst. Dit kan helaas pas het kalenderjaar erop en dan ontvang je het geld vaak medio juni. Toch kan dit een doorslaggevende factor zijn bij het lenen van geld bij familie. Of je er 5 jaar over doet om alles terug te betalen of 2 jaar.. dat is toch een flink verschil!

Huizen bezichtigen

Tip 5: Ga meerdere woningen bekijken zodat je ook verschil ziet en voelt in de woningen. Misschien leek het je fijn om een toilet en badkamer in 1 te hebben, maar kom je er bij het bezichtigen van huizen erachter dat dit helemaal niet zo fijn is. Dan is het prettig om daar achter te zijn voordat je jouw droomwoning vindt.

Natuurlijk koopt ieder zijn woning op zijn of haar eigen manier. Wij zeggen dan ook niet dat dit DE 5 gouden tips zijn. Dit zijn 5 tips van ons, die bij het kopen van ons huis geholpen hebben. We delen deze graag met je zodat jij er misschien wat aan hebt. Natuurlijk blijft het ten allen tijden belangrijk naar je gevoel te luisteren en naar een manier opzoek te gaan die bij jou past. Heb jij nog goede tips?

Volg:
Ayla van den Akker

Ambitieus, humoristisch, een keiharde werker en recht voor zijn raap, dat is Ayla. Ze heeft altijd haar zaken op orde en is goed in het verwoorden van haar gedachten. Deze levensgenieter vindt het dan ook super leuk om artikelen te schrijven voor Seeitasajourney.nl.

Find me on: Web | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?