Mijn coming out verhaal – Marjolein

coming out verhaal

Alweer even geleden publiceerde ik het artikel waarin je kon lezen hoe ik erachter kwam dat ik op vrouwen val. Uiteraard volgde daarna een moment waarop je officieel uit de kast komt. Hoe mijn coming out ging, vertel ik je in dit artikel.

Bang voor de mening van anderen

Op het moment dat ik grote twijfels had, vond ik het verschrikkelijk dat ik dit – voor mijn gevoel – met niemand kon delen. Ik was bang dat het als een lopend vuurtje zou gaan, terwijl ik het zelf nog niet met zekerheid wist. En die gedachte maakte mij bang. Vooral omdat mensen het nou eenmaal interessant vinden. Ik vond het moeilijk… en hield het daarom zeker drie jaar voor mezelf.

De eerste stap

Toen ik wat verder in het proces zat van ‘mezelf ontdekken’ en al meerdere dates met vrouwen had gehad, heb ik al ruim 10x op het punt gestaan om het anderen te vertellen. Maar iedere keer weer was het gewoon niet het juiste moment. Totdat ik besloot om het te delen met mijn studievriendinnen tijdens een etentje bij mij thuis. Een van de redenen dat ik het durfde te vertellen, was dat zij allemaal niet bij mij in de buurt woonde. De kans dat het zou worden doorverteld was dus minimaal. We zaten al een jaar bij elkaar in dezelfde projectgroep en waren enorm hecht met zijn vijven. Tijdens het etentje bij mij thuis zag ik op enig moment een ingang en zei dat ik eigenlijk iets moest opbiechten. Ik had namelijk een date gehad… waarbij alle ogen mijn kant op keken en ik toevoegde: met een meisje… Doodeng vond ik het. Ze hadden het alle vier niet zien aankomen, maar reageerden gelukkig positief. Er viel een enorme last van mijn schouders. Vooral omdat ik nu niet alles voor mezelf hoefde te houden en dingen met hen kom bespreken.

Coming out voor mijn ouders

Een aantal maanden later – en leuke dates verder – wist ik met de volle 100% dat ik toch echt op vrouwen val. En dat was voor mij het moment om eerlijk te zijn tegen mijn ouders. Ik weet nog goed dat mijn ouders al op bed lagen, maar nog niet sliepen. Ik ging tussen hen in zitten en zei dat er iets van mijn hart moest. De afgelopen maand at ik namelijk eens per week niet thuis, omdat ik ‘met vriendinnen uiteten ging na stage’. Echter was dat niet het geval… ik had namelijk steeds een date met een meisje. Toen ik dat vertelde – gepaard met heel wat tranen – reageerde mijn ouders eigenlijk heel goed.

Mijn vader zei heel lief: “ik had dit niet zien komen, maar ben blij dat je het ons vertelt. Als jij gelukkig bent – en of dit nu met mannen of met vrouwen is – dan zijn wij dat ook. Ik vind het vooral erg om te horen dat je het al zolang voor jezelf gehouden hebt.”

Mijn moeder reageerde gelukkig ook heel goed. Al merkte ik wel dat zij iets meer aan het idee moest wennen en vooral bang was voor mensen in de maatschappij die het niet accepteren.

Officieel uit de kast voor de rest van mijn vriendinnen

Na de coming out voor mijn ouders volgde de coming out voor de rest van mijn vriendinnen. Ik was bang en voelde me schuldig…  Twee jaar lang vroegen ze met regelmatig of ik nog een leuke date had gehad. Ja dat had ik, met meiden… maar ik zei van niet. Ik besloot het hen één voor één apart van elkaar te vertellen. Aangezien ik nogal bang voor de reacties en bang dat ze anders naar me zouden kijken. Ik kan me nog goed herinneren, dat ik alleen maar kon huilen, omdat ik me zo schuldig voelde en tegelijkertijd blij was dat het eruit was. Ze reageerde stuk voor stuk heel lief en zijn een enorme steun voor mij geweest.

En dan mijn familie

Niet lang na mijn coming out bij mijn ouders en vriendinnen leerde ik Ayla – mijn huidige vriendin en het andere gezicht achter deze blog – kennen. Twee maanden na ons eerste berichtje vloog ik naar Aruba voor onze eerste date (absoluut geen actie voor mij, maar dat terzijde). Echter waren er nog heel veel mensen niet op de hoogte van het feit dat ik op vrouwen val, waaronder mijn hele familie en collega’s. Ik vond het namelijk heel raar om op een verjaardag aan te komen en te zeggen: “he, uhm… ik moet jullie iets vertellen.”

Vliegen naar Aruba

Ik postte op zaterdagochtend een foto van mijn vliegticket (die ik de avond daarvoor kocht) op Facebook met het onderschrift: “YOLO<3 Tot over een week – onderweg naar Aruba.” En dat riep natuurlijk vragen op. Een aantal familieleden vroegen aan mijn ouders wat ik precies ging doen op Aruba en waarom ik alleen ging. Mijn ouders vertelde hen over Ayla en mijn coming-out. De week dat ik op Aruba zat, kreeg ik stuk voor stuk enorm lieve en hartverwarmende berichtjes van ooms, tantes, nichten, neven en collega’s binnen. Ze waren allemaal zo blij voor me en zo trots dat ik deze stap durfde te zetten en voor mijn eigen geluk durfde te gaan. Hierdoor waren ook mijn angsten voor de reacties van mijn familie verleden tijd.

Facebook official

Na de meest romantische en mooie week op Aruba samen met Ayla hebben we besloten om vanaf dat moment samen als stel verder te gaan. Ayla plaatste een bericht op Facebook met een enorm lief berichtje met een fotocollage van die week. Op dat moment was het voor iedereen wel duidelijk. Ik was uit de kast, voor iedereen. Het bericht van Ayla werd ruim 200 keer geliked en we kregen zo’n 100 liefdevolle reacties. Ik was blij, gelukkig en kon eindelijk echt mezelf zijn.

Heb je vragen naar aanleiding van het artikel of wil je een gastblog schrijven met jouw eigen coming out verhaal? Neem dan contact met ons op.

Volg:
Marjolein Egbers

De drijvende kracht achter Seeitasajourney.nl, dat is Marjolein. Haar creativiteit uit ze voornamelijk in woorden en fotografie. Schrijven is dan ook echt haar ding. Zo werkt ze als online content marketeer en heeft ze drie jaar lang haar eigen blog gehad.

Find me on: Web

4 Reacties

  1. 30 maart 2018 / 08:31

    Openhartig geschreven. Ik vind het enorm dapper.

  2. 1 april 2018 / 13:08

    Mooi verhaal, fijn om te lezen dat er zoveel lieve en positieve reacties kwamen!

  3. 2 april 2018 / 18:04

    Wat een mooi verhaal! Ik kan me voorstellen (en ook totaal niet) hoe moeilijk zoiets moet zijn… hoe begin je er ook over. Mooi beschreven! Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?