Hoe wij de balans houden tussen sparen en genieten

Je herkent het vast wel; iedere maand zoveel mogelijk geld naar je spaarrekening doorsluizen die je er vervolgens weer net zo hard afhaalt. Het liefst sparen wij elke maand zo veel mogelijk geld, maar tegelijkertijd willen we ook zoveel mogelijk leuke dingen doen en lekker genieten. Maarja, eigenlijk willen we ook elke maand allemaal nieuwe dingen kopen. Je snapt… dat werkt niet!!

Daarom zijn wij een paar maanden geleden eens goed gaan zitten voor onze administratie om te kijken hoe wij dit het beste kunnen aanpakken. Waardoor we er inmiddels achter zijn wat voor ons het beste werkt. Je wilt namelijk geld achter de hand houden voor onverwachte grote kosten, op vakantie kunnen, maar ook nu leuke dingen doen!

Uitgaven bijhouden

Stap 1: Houd eerst van 2/3 maanden bij wat je gemiddeld uitgeeft aan je vaste lasten. Dit kan je goed bijhouden via je online bankieren of je kunt een schrift bijhouden waarin je alles noteert.

Hoeveel wil je sparen?

Stap 2: Nadat je alle vaste lasten op een rijtje hebt gezet, kun je precies zien hoeveel geld je aan het eind van de maand overhoudt. En kun je dus bepalen hoeveel je daarvan wilt sparen. Houd er rekening mee dat je naast je vaste lasten en sparen ook geld overhoudt voor leuke dingen.

Spaardoelen vaststellen

Stap 3: Maak nu een lijstje van dingen waarvoor je wilt sparen. Door spaardoelen vast te stellen, raak je sneller gemotiveerd en weet je waarvoor je het allemaal doet. Zijn het grote spaardoelen? Kleine spaardoelen? En hoe belangrijk zijn ze voor je?

Spaargeld verdelen over je doelen

Stap 4: Als het goed is weet je nu hoeveel spaargeld je elke maand apart wilt zetten en wat je spaardoelen zijn. Vervolgens ga je kijken naar de hoeveel spaargeld die je per maand en per doel apart wilt zetten. Houd hierbij natuurlijk ook rekening met de termijn waarin je jouw spaardoel wilt behalen.

Een kwestie van sparen

Stap 5: Maak in je online bankieren account verschillende spaarrekeningen aan met elk een apart doel. Binnen de ING bankieren app kun je bijvoorbeeld 5 gratis spaarrekeningen maken en daar een spaardoel aan koppelen. Door jouw gewenste bedrag elke maand automatisch te laten storten op je spaarrekening merk je nauwelijks dat je geld spaart. Waardoor het op die manier soms harder gaat dan je denkt.

Op deze manier sparen wij voor de dingen in en rondom het huis, voor onze vakanties, voor later en hebben we ook nog een spaarpotje voor allerlei leuke dingen. Hierdoor kunnen we zowel onverwachte kosten aan (zoals een vaatwasser en wasmachine die er tegelijkertijd mee kappen) als een leuk zakcentje opbouwen voor de toekomst. Oh en uiteraard is er ruimte voor leuke uitjes samen.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Hoe spaar jij? Wat is jouw gouden tip?

Volg:
Ayla van den Akker

Ambitieus, humoristisch, een keiharde werker en recht voor zijn raap, dat is Ayla. Ze heeft altijd haar zaken op orde en is goed in het verwoorden van haar gedachten. Deze levensgenieter vindt het dan ook super leuk om artikelen te schrijven voor Seeitasajourney.nl.

Find me on: Web | Facebook

1 Reactie

  1. 28 maart 2018 / 14:57

    Lijkt erg op de methode die ikzelf gebruik om te sparen! Ik probeer in het begin van de maand zo veel mogelijk geld (dat we kunnen missen natuurlijk) over te schrijven naar de spaarrekening waar ik dan de rest van de maand niet meer aankom (tenzij bij noodgevallen natuurlijk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?