Waar moet je aan denken als je een kat wilt?

Wij hebben sinds kort een nieuwe vrouw in ons leven. Ze is erg lief, aanhankelijk, houdt van lekker eten en spelen. Wij zijn dol op haar en kunnen ons niet meer voorstellen hoe we zonder haar zouden kunnen! Ze heet Nemmi, is 5 jaar oud en is een Siberische kat. Onze beslissing om haar in huis te nemen is niet in 1 dag genomen. In deze blog lees je hoe wij besloten om te kiezen voor een huisdier.

Beide zijn wij gek op dieren en miste dan ook heel erg een dier om ons heen. Ayla heeft thuis een hond gehad en 2 konijnen. Toen zij op haar 21ste op zichzelf ging wonen nam ze al snel een hamster in huis en niet veel later 2 ratten erbij. Marjolein heeft bij haar ouders een teckel, Saartje. Je snapt dan misschien ook wel dat het voor ons idee aardig stil was in huis. We hebben lang nagedacht of wij een dier in huis zouden nemen. Natuurlijk wilden we dit beide maar al te graag, maar een dier neem je niet zomaar!
Daar moet je goed over nadenken. Als jong stel ga je regelmatig avondjes weg, op vakantie of andere leuke dingen doen. Dat is voor het diertje niet leuk en wij zijn beide van mening dat een dier gelukkig moet zijn met ons en wij met haar. En dat je een dier niet alleen neemt voor als het jou uitkomt!

Waarom wij voor een kat kozen

Na flink wat hersenspinsels kwamen we uit bij een kat. Een kat slaapt namelijk meer dan 18 uur per dag, kan goed alleen zijn, maar houdt ook van lekker veel aandacht, knuffelen en spelen. Dat klonk voor ons als een ideale match! Zelfs nadat we dit samen bedacht hadden, hebben we nog ruim een jaar nagedacht of het wel echt verstandig was om een dier erbij te nemen.

Hoeveel tijd heb je voor je huisdier?

Want ook al vinden wij het super leuk en willen we het mega graag, is het verstandig? Is het niet zielig?Inmiddels weet je wat we besloten hebben. Dit in goed overleg met mensen om ons heen die dan mogelijk op de kat passen als wij weg zijn. Want ook dat is iets waar je echt bij stil moet staan, wie past er op de kat als je zelf weg bent? Maar ook moet je nadenken hoeveel tijd je voor haar hebt in normale weken. Hoeveel dagen per week werk je en heb je afspraken na werk staan? Hoeveel avonden sport je? Hoe zien je weekenden eruit? Ben je altijd hele weekenden weg?

Welk ras past het beste bij je?

Bij elk dier, maar vooral bij honden en katten kunnen er grote verschillen zitten in de rassen. Sommige rassen zijn heel druk, sommige heel rustig, sommige rassen verharen meer dan anderen, sommige moet je op een speciale manier verzorgen omdat ze bijvoorbeeld naakt zijn. Wij hebben voor een Siberische kat gekozen, omdat Ayla allergisch is voor alle anderen kattenrassen. Dit ras is hypo-allergeen en daarom wel geschikt. Als Ayla niet allergisch was geweest hadden we misschien wel een kat uit het asiel gehaald. Toch zijn we erg blij met dit ras, omdat het karakter van de Siberen werkelijk fantastisch is! Ze worden ook wel de hondachtige onder de katachtige genoemd. Zegt genoeg toch?

Neem je één of twee katten?

Ook hebben we een tijd getwijfeld om er twee te nemen, omdat Siberen vaak per twee verkocht worden. Siberen zijn zeer sociale dieren en vinden het dan ook heel fijn om met een andere Sibeer samen te wonen. Echter is een raskat met stamboon – zoals Siberen – enorm duur. En loopt het kostenplaatje flink op als je er niet een maar twee neemt. Als wij een groter huis hadden gehad dan hadden wij ook zeker voor twee katten gegaan. Helaas is ons fijne huisje niet zo groot en zien we daarom twee katten met al hun toebehoren (kattenbakken etc.) niet zitten. Dat wij één Sibeer hebben, is in goed overleg met de fokster besloten. Dit komt omdat Nemesis binnen de groep, bij de fokster, behoorlijk dominant kan zijn en vaak naast de groep leefde. Dit was voor de fokster dan ook één van de redenen om Nemesis te herplaatsen. Geen makkelijk besluit natuurlijk, maar voor de rust binnen de groep wel beter. Ook hebben wij de afspraak gemaakt dat als we het idee krijgen dat ze toch eenzaam is er nog een bij nemen.

Wat kost een kat nou eigenlijk?

Eenmalige aanschafkosten:
Kat € 60,- voor een asielkat tot € 1000,- voor een raskat.
Reismand € 40
Krabpaal € 150
Kattenbak € 20
Voer- en waterbakjes € 10
Ligplekjes/mandjes € 30
Borstels en kammen € 10
Speeltjes € 15

Maandelijkse kosten:
Voer € 10
Kattengrind € 15

Jaarlijkse kosten:
Dierenarts consult € 45
Inentingen € 60

Optionele kosten:
Verzekering € 10-30 per maand

Natuurlijk zijn de kosten die hierboven staan een indicatie. De kosten kunnen altijd hoger of lager uitvallen dan van te voren gedacht. Dit verschilt per kat of per persoon. Wij kiezen voor hoogwaardig voer en goed kattengrind op advies van de fokster. Je kan ook je voer en grind bij de plaatselijke supermarkt kopen. Vaak is dit wel van mindere kwaliteit en heeft je kat er meer van nodig. Deze keuze moet je natuurlijk zelf maken.
Ook moet je nadenken over mogelijk bijkomende kosten. Wat als er iets met je kat gebeurd en naar de dierenarts moet? Kun je dat dan betalen? Maak je een spaarpotje of neem je een verzekering? Je moet er niet aan denken dat je huisdier heel ziek is en je het niet kan betalen.

Volg:
Ayla van den Akker

Ambitieus, humoristisch, een keiharde werker en recht voor zijn raap, dat is Ayla. Ze heeft altijd haar zaken op orde en is goed in het verwoorden van haar gedachten. Deze levensgenieter vindt het dan ook super leuk om artikelen te schrijven voor Seeitasajourney.nl.

Find me on: Web | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?