Emigreren naar Aruba; dit komt erbij kijken

strand aruba

In 2015 ben ik voor een jaar naar Aruba geëmigreerd. En laten we wel wezen; emigreren is natuurlijk niet zomaar iets! Als je gaat emigreren zijn er een behoorlijk aantal dingen waar je aan moet denken. Welke dingen dat voor Aruba zijn, lees je hier onder.

Huisvesting

Ga je emigreren? Dan is het raadzaam om van te voren goed na te denken wat je met je huidige huis doet. Als je in een huurhuis woont is het makkelijkste om je spullen in de opslag te zetten en je huur op te zeggen. Heb je een koophuis? Dan zou je het kunnen verhuren aan een bekende of via een bureau. Bij dit laatste kan je er voor kiezen om alles uit handen te geven. Mochten er dan problemen zijn met je huis, dan lossen zij het voor jou op. Hierin is van alles mogelijk.

Ook is het raadzaam om van te voren huisvesting te zoeken in het land waar je naartoe wilt emigreren. Sommige mensen gaan van te voren op vakantie en zoeken dan hun woning. Andere mensen boeken een goedkoop hotel voor de eerste periode en gaan dan op zoek naar een woning. Ook kan je om tips en adviezen vragen aan de gene voor wie je gaat werken. Bijvoorbeeld tijdens je sollicitatiegesprek.

huis Aruba

Uitschrijven-inschrijven

Als je gaat emigreren dan moet je je uitschrijven uit Nederland. Dit kan je doen in de gemeente waar je woont. Je krijgt dan een document mee waarop staat dat je uitgeschreven bent uit Nederland. Dit document heb je nodig om je in te kunnen schrijven in een ander land. Je kan ten slotte niet in 2 landen tegelijk wonen. Op Aruba zijn ze er behoorlijk streng op dat je dit officiële document hebt, vergeet hem dus niet mee te nemen in je bagage! Anders heb je echt vette pech en kan je nog geen inwoner van Aruba worden…

Een creditcard is soms handiger dan je denkt, vergeet deze dan ook niet aan te schaffen.

Bankzaken en creditcard

Wanneer je naar Aruba gaat emigreert, zal je een Arubaanse rekening moeten openen. Veel bedrijven en organisaties willen je salaris alleen op een Arubaanse rekening storten, omdat een Nederlandse rekening vele extra kosten met zich mee brengt.

Veel bedrijven werken ook met cheque’s, die je eens per maand moet ophalen bij de bank. Denk aan je salaris. Houd er wel rekening mee dat half Aruba natuurlijk tegelijkertijd zijn salaris komt halen. Dus laad gerust je telefoon volledig op en neem een boek mee.. of 10… Het kan even duren 😉 Toen ik een bankrekening wilde openen duurde dat máár 3 uur!

Ook is het verstandig om ruim van te voren een creditcard aan te vragen in Nederland. Als je al bezig met bent met je emigratie, wil het nog wel eens lastig zijn om een creditcard aan te vragen. I.v.m. je wisselende woon- en verblijfplaats. Bij het boeken van vliegtickets, vakanties, tickets voor bezienswaardigheden in andere landen of het huren van een auto op Aruba heb je bijna altijd een creditcard nodig. Dan de laatste financiële tip! Zorg in Nederland alvast voor Arubaanse Florins of Amerikaanse Dollars, dit laatste is wat makkelijker te krijgen en is ook een betaalmiddel op Aruba. Aan euro’s heb je namelijk helemaal niets op Aruba.

Vergeet je bankpas niet op wereldwijd te zetten, anders heb je er vrij weinig aan.

Zorgverzekering

Zodra je geen inwoner meer bent van Nederland heb je ook geen recht meer op je Nederlandse zorgverzekering. Daar kan je vanaf dat moment dan ook geen aanspraak meer op maken. Op Aruba duurt het vaak een tijd voor je overal ingeschreven bent, inwoner bent van Aruba en je zorgverzekering actief is. Om die onverzekerde periode te overbruggen, kan je een tijdelijke verzekering bij OOM verzekeringen aanvragen. Zij zijn gespecialiseerd in zorgverzekeringen voor mensen die een lange tijd geen vaste woon- of verblijfplaats hebben of gaan emigreren. Bel ze gerust voor meer informatie, ze helpen je graag en leggen alles goed uit.

Paspoort en rijbewijs

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar let er goed op dat je rijbewijs en paspoort voorlopig nog geldig zijn. Sowieso handig dat ze nog geldig zijn op de dag dat je gaat vliegen, maar ook als je weer graag naar huis wilt.

Kleding en bikini’s

Ook zoiets waar je niet gelijk aan denkt, naja misschien wel. Maar toch wil ik er graag bijzeggen dat Aruba geen shop eiland is! Toendertijd was er een Zara, een Mango en een Hunkemöller en dat was het ook wel. Er zijn wel een aantal duurdere merkwinkels, maar dat kon ik met mijn juffensalaris niet betalen. Neem dus echt genoeg kleding en bikini’s mee. Vooral zwemkleding, want je ligt de halve dag in de zon en in het water waardoor het allemaal een stuk sneller slijt dan normaal.

Vaccinaties en medicijnen

Vaccinaties heb je niet nodig als je naar Aruba gaat, dat is een fijne gedachte! Wel is het handig om erbij stil te staan of je vanuit Aruba nog verder wilt reizen. Dan is het misschien wel handig om te kijken of je je wilt laten vaccineren. Mocht je medicijnen slikken is het raadzaam voldoende mee te nemen, zeker voor de eerste maanden. Eer je zorgverzekering op orde is en je er achter bent wie je huisarts is, ben je zeker weer een paar maanden verder!

Spullen verschepen

Als je op Aruba voor SKOA (Stichting Katholiek Onderwijs Aruba) gaat werken kan je kiezen uit 2 contractvormen. Een contract voor 1 jaar of voor 3 jaar. Bij een contract voor 1 jaar regel en betaal je eigenlijk alles zelf. Bij een contract voor 3 jaar krijg je de vliegtickets, een container voor je spullen voor de heen en terugreis, en een cheque voor de eerste periode.

Heb jij er ooit over nagedacht om te emigreren? Wij zijn benieuwd naar jou plannen!

Volg:
Ayla van den Akker

Ambitieus, humoristisch, een keiharde werker en recht voor zijn raap, dat is Ayla. Ze heeft altijd haar zaken op orde en is goed in het verwoorden van haar gedachten. Deze levensgenieter vindt het dan ook super leuk om artikelen te schrijven voor Seeitasajourney.nl.

Find me on: Web | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?